BLOG – Dienkie

In 2018 zijn wij al begonnen met bijdragen aan het collegegeld van Geraldine Jooste. Het is gebruikelijk in Zuid-Afrika om bijnamen te gebruiken en Geraldine gaat als Dienkie door het leven. Zij is een 22-jarige jonge vrouw die als eerste in haar familie doorstudeert na de middelbare school. Ze rondde de middelbare school in 2015 af en heeft verschillende banen gehad, voordat ze begon aan haar studie. Dienkie wil graag sociaal werker worden. Op dit moment is ze ver weg van Rawsonville, omdat ze stage loopt in Springbok. Dat ligt dichtbij de grens met Namibië. Ze schreef ons na haar eerste week daar: ’Ik ben begonnen met mijn stage in een bejaardentehuis en ben ook al op huisbezoek geweest. Dat was erg emotioneel. Ik zie nu nog meer hoeveel problemen mensen kunnen hebben. Ik ben blij om de theorie nu eindelijk in de praktijk te kunnen brengen.’

Dienkie is in het begin van haar leven voornamelijk door haar oma opgevoed. Ze heeft daar de rust en structuur gekregen die ze thuis niet had, omdat daar te veel gedronken werd. Na het overlijden van oma is ze weer bij haar moeder gaan wonen. Ze spreekt met veel dankbaarheid over haar moeder, omdat ze ziet dat haar moeder echt het beste voor haar wil en samen putten ze veel kracht uit hun geloof.  Dienkie kijkt niet te ver naar de toekomst, maar ze hoopt dat ze deze opleiding (op MBO-niveau) tot Sociaal Hulpverlener dit jaar kan afronden om vervolgens door te stromen naar het HBO Social Work en wie weet daarna nog wel verder te studeren. Ze wil graag onafhankelijk zijn en voor haarzelf te kunnen zorgen.

Haar vrije tijd brengt ze graag door bij haar nicht en vriendin Bambie en diens dochtertje. Verder leest ze, kijkt tv en helpt in het huishouden.

De schaarse momenten dat Dienkie thuis is, wil ze ons helpen bij het werk voor Stichting Denova. Ze heeft al aangegeven dat zij graag hulp zou bieden aan gezinnen met opvoedproblemen. Ze ziet nu dat kinderen bij de ouders weggehaald worden zonder dat er eerst wordt geprobeerd om de ouders te ondersteunen bij hun problemen.

 

You Might Also Like